Biografie

In 1970 ben ik geboren in Roermond en groeide op in Heel in Midden Limburg. Met 18 jaar begon ik aan een studie aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Na twee jaar besloot ik om de opleiding niet verder te volgen, maar om mijn eigen weg te zoeken. In 1992 kwam ik in contact met de kunstenaar Franscz Witte, die me inspireerde om verder te gaan in de zoektocht naar mijn eigen schilderstijl.

Een aantal jaren kwam ik wekelijks met een aantal kunstenaars samen om te schilderen naar naaktmodel. De mens, puur, in zijn naakte bestaan, zonder verhulling, was lange tijd de inspiratiebron voor mijn schilderwerk, wat ik probeerde te uiten in expressieve beelden, krachtige lijnvoering en fel kleurgebruik.

Sinds 2002 woon ik in Kanne, net over de grens in Belgiƫ, een bijzonder dorpje in een prachtige omgeving. Ik had uitzicht op de oude, inmiddels lang geleden gesloopte, brug over het Albertkanaal, de brug die de ene helft van Kanne verbond met de andere helft. Deze betonnen brug, die op zichzelf al een kunstwerk was, zette mij aan tot het maken van een reeks van schilderijen. Eerst onderzoekend, later vrijer, expressief en de brug aangrijpend als symbool voor verbinding en contact.

Vervolgens ging ik verder op het thema landschap, het landschap dat dicht bij mijn leefwereld lag. Limburg, met zijn heuvels en glooiingen, silhouetten van hoogstambomen, al of niet in combinatie met vervreemdende bouwwerken.

Nadat ik Limburg, aan de beide zijden van de grens doorkruist had, zoekend naar interessant materiaal, vond ik kleine, maar spectaculaire motieven recht voor mijn neus, te midden van de planten in mijn eigen tuin.

Ook hierbij werk ik op een expressieve manier, maar meer vanuit donkerte, met een grote gelaagdheid en subtiele vormen op de voorgrond. Ik probeer de schoonheid weer te geven van dat wat ontstaan is uit de kracht van de natuur, zonder geordende compositie, en wat weer zo verdwenen kan zijn.

Monique Bleeker